Recenze - Aréna smrti

Autor: Suzanne Collins
Počet stran: 
328
Rok vydání: 
2010
Vazba: 
brožovaná
Nakladatelství: 
Fragment
Série: 
Hunger games
Díl v sérii: 
1



Anotace:

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit?

V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her – boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti – a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.



Katniss je šestnáctiletá dívka, která to v životě nikdy neměla lehké.Po smrti jejího otce všechna zodpovědnost padá na ni. Musí živit svou sestru a matku. Když nastane den, kdy se má vylosovat jedna dívka a jeden chlapec do Hladových her, tak i když je jméno její sestry na tisíce lístků jen jednou, tak vylosují právě ji.Katniss neváhá a ihned se hlásí za svou sestru jako dobrovolnice.
Od tohoto okamžiku se Katniss mění život. Má před sebou nekonečné dny hladu a zimy. Dokáže přežít mezi dalšími 23 splátci? 

Když jsem se do Arény smrti pustila, nevěděla jsem co od ní mám čekat. Je sice pravda, že jsem četla spoustu kladných recenzní, ale stále jsem byla na pochybách, aby se mi kniha líbila.
Když jsem se do knihy začetla ihned jsem pochopila, že bude těžké se od ní odtrhnout. Příběh čtenáře ihned vtáhne do děje a nutí ho přemýšlet nad tím, jaký mají ve Dvanáctém kraji krutý život.
Spoustu z nás snad nikdy nezažilo pocit hladu. Ne kručení v břiše, ale opravdový hlad. Hlad, který člověka dokáže usmrtit.

Kniha je napsána z pohledu Katniss.Což se mi opravdu líbilo. Katniss se občas v aréně vracela ke vzpomínkám na svého otce, sestru, matku nebo svého kamaráda.

Katniss jsem si během prvních okamžiků ihned oblíbila. Dívka s chabým tělem,velkou sílou a statečnou povahou.Katniss je skvělá v lovení zvířat lukem a lezení po stromech. To se ji samozřejmě v aréně vyplatilo. Navíc dokáže rychle utíkat a je zvyklá na to být bez jídla. Ale i přes to všechno,první dny pro ní byly těžké.

Peeta je syn pekaře. Na první pohled se zdálo, že v aréně nepřežije ani den, ale nakonec se z něj vyklubal silný hoch, který se dokázal skvěle zamaskovat v bahně. Chvílemi jsem ho ale neměla ráda, protože když zradil Katniss,( což nakonec nebyla pravda) tak jsem myslela, že vyletím z kůže.

Haymitch je trenér Peety a Katniss. Je to také jediný výherce Hladových her z Dvanáctého kraje. Ze začátku se zdá, že to s ním nebude jednoduché, jelikož byl pořád opilý. Nakonec se z něj vyklube docela hodný chlap.


Když to tak shrnu musím uznat, že kniha splnila mé očekávání. Z příběhu jsem byla zaskočena a velké plus má i fakt, že se kniha četla rychle a nutila člověka k tomu, aby  nepřestával.
Kdo knihu nečetl, tak by to měl co nejrychleji napravit. Protože asi netušíte o co přicházíte.

Musím uznat, že jsem opravdu ráda, že Fragment zanechal knize původní obálku. Obálka se mi moc líbí. Svou jednoduchostí člověka ihned zaujme. Obálce dávám 5/5.


Kniha se mi moc líbila. Do budoucna si ji přečtu určitě znovu. Po dočtení z ní mám pořád smíšené pocity.  :)


Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Konečně jsi to přečetla :)), a jak tak koukám líbilo se ti to :)).

    OdpovědětVymazat
  2. Hunger Games patří k mým knižním srdcovkám. jsme ráda, že se ti taky líbí =)

    OdpovědětVymazat
  3. Viem, ako dlho si si to chcela prečítať a teším sa, že sa ti to páčilo :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já tu knížku zbožňuju, už všechny tři díly mám v angličtině, jsem zvědavá, jak se to bude číst.. Ale momentálně lehce nestíhám :oD

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze! Já miluji dystopie a tato kniha je u mně na 2. místě. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Chjoj, proč já si nemůžu přečíst HG znova?! :D Jako abych ještě nevěděla, co se tam stane, protože je to úžasná série! :))

    OdpovědětVymazat
  7. Mám veľmi rada tú knihu aj celú sériu. Ale súhlasím, Peeta mi nebol vždy pochuti. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě se kniha taky líbila. Sice jsem už tak trochu věděla co se tam stane, protože jsem první viděla film, ale i tak jsem si čtení užila :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno