Recenze - Monument 14

Autor: Emmy Laybourne
Počet stran:
296
Rok vydání: 2013
Vazba: vázaná s přebalem
Nakladatelství: Baronet
Série: Monument 14
Díl v sérii: 1

Anotace:

Tvá matka na tebe křičí, že nestihneš autobus. Vidí, jak se blíží ulicí. Nezastavíš se a neobejmeš ji, neřekneš jí, že ji máš rád. Nepoděkuješ jí, že je hodná, laskavá a trpělivá máma. Jistě že ne – jen seběhneš schody a utíkáš na roh ulice.

Kdybys ale věděl, že je to naposled, co mámu vidíš, nejspíš by sis přál, aby ses zastavil a všechny ty věci udělal. Možná i za cenu, že by ti autobus ujel.

Ale autobus se už blížil, tak jsem se rozběhl.

Čtrnáct dětí. Jeden supermarket. A milion věcí, které nabraly špatný směr.

V akcí nabitém debutovém románu Emmy Laybourneové se stal supermarket útočištěm pro čtrnáct dětí – šest středoškoláků (oblíbených i neoblíbených), dva osmáky (z nichž jeden je technický génius) a šest malých dětí. Venku zuří jedna katastrofa za druhou, počínaje monstrózním krupobitím a konče použitím chemických zbraní, které svět – jak ho znají – vedou do záhuby.


Čtrnáct dětí je uvězněno v supermarketu. Čtrnáct dětí je otřeseno z toho, co se děje kolem nich venku. Záleží jen na nich, jak se postaví k tomu, co se kolem děje. Musí se chránit. Musí si pomáhat. Musí čelit tomu, co jim život přinesl. Po dospělých není vidu ani slechu. Jejich osudy jsou v jejich rukách. Podaří se jim zachránit se? Dokážou jednat jako dospělí lidé?


Když měl Monument 14 vyjít, spoustu lidí se na něj těšilo. Já také patřila mezi ně. Když se mi kniha dostala do ruky byla jsem nadšená. Těšila jsem se na ten zážitek, který budu prožívat při čtení knihy. 
Když jsem se do knihy začetla hltala jsem ji. Když jsem četla dál a dál zjistila jsem, že z knihy zase tak nadšená nejsem. Něco mi v ní chybělo. Více akce, více krve. Čekala jsem něco úplně jiného.

Psaní a překlad mi vyhovoval. Nebyly zde žádné překlepy, či gramatické chyby. Kniha byla napsána svěže a stručně. Četla se rychle. Člověk by ji byl schopen přečíst za tři hodiny.

Monument 14 je psán z Deaneova pohledu. Dean je chlapec, který spolu se svým bratrem a dvanácti dalšími dětmi uvízl v supermarketu. Čelí spolu před apokalypsou, která je venku. Před lidmi na které působí špatný vzduch. Čelí i sami před sebou, protože vzduch ubližuje lidem podle krevní skupiny. Je možnost, že se ti nic nestane, je možnost, že se staneš agresivním, nebo na tobě začnou naskakovat puchýře, které tě zabijí. Nebo také můžeš mít halucinace.

Jen ta představa, že by člověk mohl ztratit vše, co je mu blízké a musel by čelit před celým světem, je hrozná. Spousta lidí si to nedokáže představit.
Jediná výhoda, kterou těch čtrnáct dětí má je ta, že zůstali v supermarketu, kde mají jídlo, vodu a vše co by mohli potřebovat.

Docela se těším na druhý díl. Jsem zvědavá, co přinese, protože konec byl otevřený. Budu doufat, že druhý díl bude lepší a já v něj najdu to, co mi teď chybělo.
Takže kdo se chystá Monument 14 číst, tak by určitě měl co nejdříve. Protože to je opravdu pěkná knížečka s dějem, který člověka vtáhne do nerealistického světa.

Obálka zůstala původní za co jsem opravdu ráda. Moc se mi líbí. Vystihuje děj a vypadá opravdu skvěle. :)

Obálku hodnotím 5 hvězdičkami z 5.


Knihu hodnotím 4 hvězdičkami z 5.



Moc děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Přemýšlím, jestli si ho přát k Vánocům :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano. :) Jsem snad mezi prvníma, kterým na knížce něco vadilo. :)

      Vymazat
  2. Jsem zvědavá jestli se mi knížka bude líbít :)

    OdpovědětVymazat
  3. Na tuhle mám políčeno. Prve mě moc nezaujala, ale když na ni všichni pějou chválu, tak ji taky zkusím :).

    OdpovědětVymazat
  4. já jsem se bála toho, že jsou tam tak mladé postavy, ale nakonec to bylo v pohodě a celkem mě to bavilo :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno