Recenze - V šedých tónech

Autor: Ruta Sepetys
Počet stran: 288
Rok vydání: 2013
Vazba: vázaná
Nakladatelství: CooBoo
Série: -
Díl v sérii: -

Anotace:

Píše se rok 1941. Lině je patnáct let a těší se, že po prázdninách půjde na uměleckou školu. Jednoho večera k nim domů ale vrazí sovětská tajná policie a společně s její matkou a malým bráškou ji odvlečou pryč. Čeká je deportace do pracovních táborů na Sibiři.
Lina se musí naučit bojovat o život, přijímat obtížná rozhodnutí, spolknout ponižování a bití a hlavně se nenechat zlomit, udržet si vlastní lidství. A to se jí daří díky rodině a také lásce k výtvarnému umění. I přes ohromné riziko si kreslí a zapisuje, co všechno ona a ostatní lidé okolo ní zažívají. Nejdříve kreslí, protože doufá, že se díky obrázkům a vzkazům jejímu otci podaří je najít a zachránit. Později proto, aby uchovala paměť národa a vzdala tak poctu tisícům nevinných lidí, kteří byli odsouzeni k smrti, ať už okamžité při popravách, nebo pomalejší v pracovních táborech.
Linin pohnutý příběh je plný lidské krutosti a nenávisti, ale zároveň lásky a naděje. Otázkou zůstává, zda naděje a láska dokáží udržet člověka při životě a s hlavou vztyčenou dostatečně dlouho…


Lina je patnáctileté děvče, které má zálibu v kreslení. Chtěla by být umělkyní. Jednoho dne se ji ale změní život. Na jejich dveře zabuší sovětská policie a oni mají pouze dvacet minut na to, aby se zbalili. Za dvacet minut vše, co jim bylo kdy milé zmizí. Lina se musí smířit s osudem s nedostatkem vody, jídla, prostoru. Vzduch se zdá být Lině důležitější než cokoliv předtím. Začíná boj o život.


Nevěděla jsem, co mám od knihy čekat. Bála jsem se, že se mi nebude líbit a nebudu ji schopna dočíst. Stal se pravý opak. Kniha mě zavedla do života patnáctileté Lin, která spolu se svou matkou a bratrem putuje vlakem do pracovních táborů.
Při čtení mi často padaly slzy z očí. Ta představa, že člověk bobuje s hladem, musí pozorovat, jak lidé kolem něj umírají a ještě horší je to, že s tebou jednají jako s odpadem. Plivají na tebe, zneužívají tě a nedají ti ani trochu jídla navíc, než je ve stanovené normě. 

Linu spolu s dalšími lidmi zavírají do vlaku, který putuje do pracovních táborů. Lidé se na sebe mačkají a postupně umírají. Ve vlaku byla i dívka o pár let starší než Lina, která porodila před odjezdem. Její maličké pomalu umírá, protože nedokáže sát. Lina musí pozorovat bolest ženy, která nastane, když dítě umře. Musí čelit pachu hnijícího masa, jelikož se žena nedokáže dítěte vzdát. Teprve když jedna z vlaku maličké hodí dírou v podlaze, tak se zdá, že je na chvíli klid. Ale žena se cítí ještě hůře. Její maličké je někde rozmačkáno na koleji.

Pri čtení mi běhal mráz po zádech. Kniha je plná citů, emocí, lásky a všeho, co člověk k životu potřebuje. Ale tyto city člověka nedokážou udržet při životě. Bez jídla, vody a teplého oblečení se z člověka stává troska.

Kniha V šedých tónech je velice čtivá. Čte se rychle a člověka nutí, aby četl dál a dál. Dostává nás do světa za vlády Hitlera a Stalina. Dostává nás do doby utrpení, hladu, smrti, stesku, ale také síly, vytrvalosti a štědrosti. Lidé si musí navzájem pomáhat, aby mohli přežít. Musí spolu čelit nečekaným překážkám. Hlavní je, aby se k sobě neotočili zády.
Kniha je plná těchto vlastností. Určitě si ji přečtěte, protože nevíte o co přicházíte. Přicházíte o pochopení, že si máte vážit toho, co máte, protože tito lidé neměli ani střechu nad hlavou natož něco, čím by mohli zahnat svůj hlad.Dokázali sesbírat ze země i rožžvýkané kousky jídla z pusy sovětské policie. Ano, takový vládl hlad.
Na závěr bych chtěla dodat, že jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Udělala mi život lepším. Člověk je nešťastný, kvůli jakékoliv prkotině, ale oproti tomu, co lidé zažívali v té době, tak je to nic.
Proto všem doporučuji, aby si knihu přečetli. 
Obálka zůstala původní, což je opravdu super. Je skvělá a vystihuje děj knihy.
Obálku hodnotím 5 hvězdičkami z 5.


Knihu hodnotím 5 hvězdičkami z 5.


Moc děkuji Albatros Media a.s. za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Na tuhle knihu narážím v každém letáku z knihkupectví. Já sice tyhle knížky z 2. světové války nemám moc ráda, ale možná si ji přečtu :).

    OdpovědětVymazat
  2. Tvojí recenzi si mě na knihu ještě víc nalákala a tahle věta mě dostala - Člověk je nešťastný, kvůli jakékoliv prkotině, ale oproti tomu, co lidé zažívali v té době, tak je to nic. Moc pěkná recenze :) a ta věta nad ní budu ještě asi dlouho přemýšlet :).

    OdpovědětVymazat
  3. čítam veľa recenzii a veľa názorov a kniha sa mi začína čoraz viac páčiť.. :)

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasná recenze! :) Knížku si chci taky přečíst, jen nevím kdy se k ní dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tá obálka je fakt úžasnááá :O

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno