Proč lidé vlastně sní?

Sny

Rozhodla jsem se, že budu zveřejňovat články o tématech, která mě zajímají. Aby můj blog nevypadal smutně, když pořád zveřejňuji pouze meme a recenze.

Dnes budu psát o snech. Ptáte se proč zrovna o snech? Nevím, ale jednoduše mě vždy zajímalo, jak je možné, že má člověk sny. Nezabývám se sny do hloubky, ale bylo by fajn si přečíst pár řádků o tom, proč lidé vlastně sní.  Nebo ne? :) 

Sny se zdají každému z nás. Každému člověku se zdá 8 až 10 snů za noc. Některé jsou pěkné a některé nás děsí. U některých se nechceme probudit, protože se cítíme skvěle a u jiných například toužíme po tom, abychom se probudili, ale nejde to.
Sen je vytvářený mozkem během spánku v rámci snění. Sny často ukazují události, které jsou ve skutečnosti nemožné nebo nepravděpodobné, a jsou obvykle mimo kontrolu nás všech. Nikdo z nás nemůže vědět o čem se mu v noci bude zdát a také nemůže některým snům zabránit. Vytvářejí se ze vzpomínek a představ.
Všimli jste si, že se ve vašich snech vždy objevujete vy a obvykle hrajete hlavní roli? Sny obvykle odrážejí vaše vroucná přání a touhy.

Sny lze rozdělit na Noční můry či Lucidní sny.



Noční můry zná každý z nás. Vždy je nám úzko a probudíme se například v šoku, spocení nebo se slzami v očích. Tyto sny jsou nepříjemné pro každého z nás a věřte mi, že opravdu nemám ráda pocit, když se ráno probudím a brečím.

Lucidní sny jsou sny, které během spánku vnímáme. To se mi také během noci často stává, že si připadám jako bych ve snu byla. Je problém, že občas si ho nepamatuji, ale vím, že tam byl. A opravdu nemám ráda, když se mi zdá pěkný sen a já se probudím. Ba naopak zase miluji, když se probudím a za chvíli zase usnu a zdá se mi pokračování toho předchozího snu. Z toho jsem vždy
nadšená. :D

Sny se dají také vykládat pomocí vykladačů snů. Je to velice zajímavé, že každý sen má svůj účel. Občas mě to děsí. 

10 nejčastějších snů:

Pád:
Když ve snu padáte z velké výšky nebo ze schodů, znamená to ztrátu financí, majetku či práce. Pád na rovině vás varuje před nepozorností, která by vás mohla dostat do problémů. Pokud se při padání stihnete něčeho zachytit, budete zachráněni před neštěstím. Pád do propasti předpovídá smrt někoho blízkého.

Létání:
Sny o létání prozrazují, že toužíte po svobodě a chcete se odpoutat od každodenních starostí, měli byste si dopřát více odpočinku. Když letíte přímo vzhůru až do oblak, kde zůstanete, značí to úraz či smrt. Při letu shora dolů se dožijete vysokého stáří. Jestli létáte z místa na místo, čeká vás cesta za prací. Letíte-li do dálek, těšte se na chválu a úspěchy v podnikání.


Voda
Pokud se vám zdá o studené vodě, budete mít štěstí, svěcená voda pak věští zdraví. Když ve snu uvidíte vodu kalnou, můžete čekat překážky. Jestli po vodě jdete, veškeré nástrahy překonáte. Koupete-li se v ní, očistíte se od nařčení. Při brodění se vodou budete zachráněni. Pokud se potopíte, připravte se na utlačování.

Had
Vidíte-li ve snu hada, který vás chce uštknout, značí to nemoc. Když je natažený přes cestu, že kvůli tomu nemůžete přejít, půjde o potíže v obchodních záležitostech. Šlápnutí na hada prozrazuje, že byste některým lidem neměli věřit. Jestli ho přemůžete, pokoříte své nepřátele. V případě, že je had ve snu mrtvý, očekávejte zisky.

Zkouška
Pokud se vám zdá často o škole, kdy jste zkoušeni, maturujete nebo děláte státnice, nejspíše jste perfekcionisté mající strach ze selhání. Podle snáře znamená zkouška ve snu povýšení v práci. Neuděláte-li ji, obáváte se budoucnosti. Když vidíte někoho jiného, kdo je zkoušen, prokážete někomu službu.

Peníze

Jestli jste viděli ve snu peníze, připravte se na nenadálé výdaje. Když je dáte žebrákovi, čekejte zisk. Pokud je od někoho dostanete, utrpíte finanční ztrátu. Krádež peněz vás varuje před nebezpečím, jejich ukrývání před zloději. Počítání peněz znamená dobrý výdělek, cizí měna zase riskantní obchody.

Nahota

Když se vám zdá, že jste nazí na veřejnosti, vypovídá to o vašem strachu prosadit se životě, musíte o své uplatnění tvrdě bojovat. Jdete-li nazí po ulici, nástrahy překonáte. Pokud nazí pobíháte před ostatními, zklamou vás příbuzní. Jestli chcete svou nahotu ve snu skrýt, vyhledáváte neřesti, což vám přinese problémy. Když jsou nazí všichni kromě vás, něco před ostatními tajíte.

Sex

Pokud je vám sex ve snu příjemný, čekejte spokojený vztah. Něžné milování může znamenat potlačované emoce. Drsnější sex předpovídá zlepšení zdravotního nebo psychického stavu, zneužití ukazuje na sexuální nejistotu. Nevěra vás varuje, abyste nezašli příliš daleko, prozradit může i skryté touhy. Sex jiných říká, abyste nepromarnili svou šanci.

Zuby

Vylomený zub věští ztrátu zdraví, nemocný zub starosti. Když se vám zdá o čistých zubech, splní se vám životní plány. Jestli vás ve snu bolí zuby, čekejte úspěch a štěstí v podnikání. Drkotající zuby zase ukazují na neúspěch a nepříjemné zprávy. Pokud zuby vypadnou, dozvíte se o úmrtí. Vidíte-li ve snu zubaře, přítel vám pomůže z nesnází.

Smrt

Sny o smrti nás varují před nebezpečím, mohou také poukazovat na přeměnu či velkou životní změnu. Vidíte-li ve snu smrtku s kosou, zbavíte se problému. Jestli se vám zdá o vlastní smrti, znamená to, že něco starého končí a něco nového začíná. Když vidíte někoho zemřít, věštit to může dlouhý život onoho člověka.

Je velice zajímavé vnímat, že každý sen má nějaký význam. Mně osobně se často zdá o tom, jak padám dolů, ale nikdy se nezachytím. Bohužel se nikdy nezachytím ani nespadnu. Což je zvláštní.
Také se mi občas zdává, že se topím, což opravdu příjemné není.
Poslední dobou se mi zdávají sny o základní škole. Většinou ty dobré vzpomínky nebo úplně něco nového. Něco, co bych si asi přála, ale má mysl si to nechce přiznat.

Sny jsou opravdu velice zajímavé téma. Tedy podle mého názoru.
Pokud jste si tento článek přečetli, tak budu ráda, když napíšete do komentářů, jaké sny se vám zdají nejvíce a jaké na ně máte názor.

Na závěr pár citátů o snech. K zamyšlení.

„Lidské sny jsou to, co dělá lidem problémy. Když nebudete mít sny, nebudete mít problémy, protože budete brát prostě jen to, co je. Ale pak budete postrádat lásku, protože láska je nalézání svého snu v lidech, kteří jej nemají.“
Andy Warhol

„Spal jsem a snil, že život je krása. Probudil jsem se a zjistil, že je to povinnost.“
  • Immanuel Kant

„Hýčkejte své vize a své sny, jako by to byly děti vaší duše, náznaky cílů, kterých nakonec dosáhnete.“
  • Napoleon Hill

„V každém snu je skryta hořkost konce. A konec postrádá vlídnost naděje.“
  • Eduard Petiška

„Co zmůže svět proti nádhernému snu lidské duše?“
  • Miloš Václav Kratochvíl

„Nejbláhovější sny dávaly lidem odjakživa největší sílu.“
  • Jan Procházka

Komentáře

  1. Moc pěkný článek, nějaké věci jsem nevěděla ani dodnes. Určitě těchto článků dělej víc :)).

    OdpovědětVymazat
  2. Ja Lucidne sny, naozaj milujem !! A taktiež milujem to ranné pokračovanie snov, keď sa podarí :). Takisto je super aj sny na pokračovanie, že jeden deň, potom znova ďalší (ako seriál) :)

    OdpovědětVymazat
  3. Taky se mi několikrát stalo, že jsem se probudila se slzami v očích a souhlasím není to nic příjemného. Skvělý článek! :)

    OdpovědětVymazat
  4. občas si uvědomím, že je to jen sen, a vím, že se musím zabít, abych se vzbudila. Průšvih pak je, když třeba stojíš na okraji útesu a nejsi si jistá, jestli je to vážně jen sen :D souhlasím, ten pocit, když se na chvilku probudíš, ale pak ten sen pokračuje, je k nezaplacení :) :D

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    díky za článek. Ohledně těch lucidních snů - to jsou takové, které dokážeme ovládat - tj. víš, že jsi ve snu a můžeš si dělat, co tě napadne. Je to super pocit, ale dá docela zabrat se do toho opravdu dostat. Pár tipů je pospáno zde http://www.kralovske-spani.cz/bdele-sneni/

    Jinak sny jsou hodně zajímavé a asi nebudeme nidky pořádně vědět, jestli mají nějakou příčinu a smysl. Já teda osobně na snáře nevěřím :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno