Recenze - Už se nikdy nevrátí

Originální název: She's Never Coming Back 
Autor:
Hans Koppel
Rok vydání: 
2014
Rok vydání originálu: 2011
Vazba:
vázaná
Počet stran: 248
Nakladatelství: 
Mladá fronta
Série: 
-
Díl v sérii: -
Goodreads: 
3.30

Anotace:

Napínavý, děsivý příběh s nečekaným rozuzlením
 Mike Zetterberg bydlí se svou ženou Ylvou a malou dcerou ve vile na předměstí Helsingborgu. Jednoho pátečního večera se Ylva nevrátí z práce domů. Mike si nejdříve myslí, že si s kolegyněmi zašla na skleničku, ale když nepřijde domů ani následujícího rána, Mika to rozzlobí. Uplyne celý den, aniž se Ylva ozve, a Mike si postupně uvědomí, že se jí něco muselo stát. Když nakonec oznámí zmizení ženy na policii, podezření se brzy obrátí proti němu samotnému. Nikdo ale netuší, že Ylva je stále ještě naživu a že se nachází coby kamenem dohodil od vlastního domu.




Trailer:


Už se nikdy nevrátí je mrazivý švédský thriller, který Vás zaujme již od první strany a nutí Vás, abyste četli dále a dále, protože Vás zajímá, jak celý příběh dopadne, co si pro Vás autor přichystal a jestli budete z příběhu ještě více překvapení.
I když thrillery nepatří mezi žánry, které bych musela číst neustále, tak jsem se přeci jen rozhodla, že potřebuji změnu. Tato změna mi určitě neublížila a jsem ráda, že jsem knize dala šanci. Sice jsem se trochu bála, že bude děj příliš děsivý a pro můj žaludek nepřípustný.
Kniha nebyla tak děsivá, jako všichni ostatní psali. Určitě ve mně nevyvolala pocity, které dokážou vyvolat některé hororové filmy, či knihy. I když jsem četla v noci, tak jsem šla spát s klidem a nemusela jsem mít rozsvícenou lampičku, abych se nebála. 

Styl psaní autora mi vyhoval. Sic jsem měla na začátku problém se zorientovat, protože zde vystupovaly v každé kapitole jiné postavy, ale později jsem si v tom zmatku udělala pořádek a děj se četl skvěle.
Nejvíce se mi líbily kapitoly, kde byla hlavní hrdinka Ylva, její dcera Sanna a manžel Mike.

Ylva a Mike jsou manželé, kteří žijí ne příliš spokojeným životem. Ylva již Mika podvedla a ten musel a musí stále žít tímto způsobem života. Musí přehlížet Ylvino chování, tolerovat, když odchází s přítelkyněmi na drink. Proto je také jeho chování podezřelé zrovna tu noc, kdy Ylva zmizí. V telefonu se jí představuje jako " Tvůj muž " a doufá, že Ylva pouze usnula u své kamarádky s alkoholem v krvi a brzy se vrátí.
Ylva se ale stále nevrací. Už je to několik měsíců. Poté rok. Mike už nedoufá, že by jeho žena mohla žít. K tomu všemu musí stále poslouchat, že je podezřelý z její vraždy.

Ylva je žena, která má ráda milostné hrátky a provádí nepřirozené praktiky. Ty také musí využívat a snášet, když je unesena mužem, který se s ní uspokojuje každý den.
Ylva je také milující matka a i přesto, že byla Mikovi nevěrná, tak ho má ráda. Největším utrpením pro ní je, že ji únosci nainstalovali do místnosti, kde je zavřená kameru a ona tak může sledovat každý den svého manžela a dcery. Vidí jejich utrpení, ale také pěkné chvíle, které spolu zažívají.
Mike je manžel, který je velice tolerantní a když Ylva zmizí, tak se mu svět zhroutí. Je pro něj těžké snášet situaci, že by jeho žena mohla opustit jejich sedmiletou dceru Sannu, nebo snad mohla utéct s jiným mužem. Tato představa ho ničí a proto musí začít navštěvovat psychologa.
Už se nikdy nevrátí je thriller, který Vás jistě potěší a budete z něj občas mít hrůzostrašný pocit, který Vám bude neustále vrtat hlavou. Jelikož se o této knize moc nepíše, tak není moc známá. Proto doufám, že Vás má recenze navnadí, abyste si knihu zapsali do seznamu knih, které si chcete přečíst, protože si myslím, že si to zaslouží.

Knihu hodnotím 4 hvězdičkami z 5.


Moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Vypadá super, obálka je pěkně děsivá :)
    Beauty of pink

    OdpovědětVymazat
  2. Tahle knížka vypadá zajímavě a děsivě k tomu :D. Možná po ní někdy kouknu :).

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha vypadá zajímavě. Myslím, že si jí v nejbližší době přečtu :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno