Recenze - V moci démonů

Název: V moci démonů
Originální název: V moci démonů
Autor: Michaela Burdová
Rok vydání: 2013
Rok vydání originálu: 2013
Vazba: vázaná
Počet stran: 272
Nakladatelství: Fragment
Série: Syn pekel
Díl v sérii: 2
Goodreads: 3.29

Anotace:

Vydejme se do Velwetie, tajemné země obývané Temnovlky – nesmrtelnými bytostmi, ze kterých jde strach a lidé jsou pro ně pouhou kořistí.

Schyluje se k velké bitvě o moc a vlkodlak Neran a elfka Liadel se ocitají ve velkém nebezpečí. Liadel se chtějí zmocnit nejen démoni, aby získali zpět svou ztracenou sílu, ale také vůdkyně Temnovlků, aby ji využila pro svůj plán. Podaří se Neranovi uchránit milovanou elfku před temnými silami? Co budou muset obětovat pro to, aby mohli být spolu?






O autorce:

Michaela Burdová se narodila v roce 1989 v Příbrami a vyrůstala v malé vesničce u Sedlčan. Miluje rekreační potápění a zvířata, ráda čte, a to především fantasy literaturu. Ke psaní ji přivedl její velký koníček kreslení. Jejím literárním debutem se stala v roce 2008 fantasy trilogie Poselství jednorožců, první díl začala psát už v šestnácti letech. Třetí díl Záchrana Lilandgarie se umístil na 3. místě v ceně dětí ankety SUK za rok 2009. S celou trilogií se potom umístila mezi dvaceti nominovanými knihami na Zlatou knihu 2010 a také mezi dvaceti nominovanými autory. Trilogie Poselství jednorožců prorazila i do zahraničí a koncem roku 2010 vyjde v srbském nakladatelství Evro Giunti.


Liadel a Nerana čeká velká výzva. Démoni chtějí opět dostat zpátky svou moc, a přivést na svět utrpení, zkázu a smrt. Liadel je klíček k celému vzkříšení a proto se jí Neran snaží ochránit všemi způsoby. Do života mu opět vstoupí bratr Gerrat, který je jeho důležitou součástí života. Dá Neran přednost bratrovi před Liadel? Podaří se mu zabránit zkáze lidstva? 

V moci démonů je pokračování série Syna pekel. Po přečtení prvního dílu jsem ihned měla chuť přečíst si další díl, protože ten první byl velice otevřený. Přeci jen druhý díl začíná tam, kde skončil první, ale nejprve nás autorka zavede do Neranova dětství, které ač se zdálo nebylo pohádkové, ale bolestné a smutné. Z prvu jsem dostala strach, že by snad tento díl byl pouze o Neranově minulosti, a my bychom se nedozvěděli podstatné informace a zakončení příběhu, ve kterém nás provázelo spoustu statečných osob, které mi přirostly k srdci. Nakonec jsem byla ráda, že autorka propletla děj s minulosti, protože si zde čtenář mohl ujasnit spoustu věcí, které mu unikly, nebo si jich nevšiml.

Styl psaní autorky byl opět čtivý a velice vtipný. Krvelačné útoky se zde objevovaly rozhodně méně, než v prvním díle, a za to jsem byla velice vděčná. Trápení nevinných lidí ve mně nevyvolává zrovna nejlepší pocity. Musím ale podotknout, že pokud jste četli první díl, a od tohoto očekáváte něco více, tak Vás nechci zklamat, ale Vlčí krev byla rozhodně akčnější, zajímavější, propletenější, vražednější a zamilovanější. To ale neznamená, že tento díl nebyl skvělý. Byl, ale ne tak, jak bych si představovala po přečtení prvního dílu. Rozhodně se ale nenechte obalamutit, a do druhého dílu se začtěte a užívejte si zakončení příběhu o Neranovi a Liadel. Rozhodně to stojí za to.

Neran je hlavní postava našeho děje. Jako muže, či Temnovlka jsem si ho velice oblíbila, soucítila s ním, ale také se naskytly chvíle, kdy mi jeho řešení problémů přišlo přehnané, nemilosrdné a hloupé. Každý má své chyby. Těch si také na Neranovi můžeme všímat. A nejen jedné. Ale svým dobrým srdcem, a silou ovládat své schopnosti Vám ihned opět přiroste k srdci. Neran své city často potlačuje, ale nakonec se všemu poddá a uvědomí si, že někoho milovat není zase tak obtížná a špatná věc, a ne vždy všechny dostane na samé dno. Neran je také velice milý k lidem a snaží se jim pomáhat. Nevyhne se ale situaci, kdy si nějakého kolemjdoucího dá k večeři či k svačině. V tu ránu se v něm objevuje zvíře a on musí potlačit vše, co ho v něm vyvolává.
Liadel je elfka, která ač se zdá být na první pohled jemnou, milou a slabou ženou je ve skutečnosti plná síly, odhodlání, zlé minulosti a smrti. Liadel jsem v prvním díle neměla moc v lásce. Proto jsem byla překvapena, že v tomto jsem ji začala mít ráda, a ačkoliv lidem kolem sebe ublížila a před Neranem skrývá spoustu tajemství, tak jsem ji musela ihned odpustit. Nedokázala jsem přemýšlet nad tím, co bylo. Každý má možnost získat druhou šanci. Liadel ji nejen získala, ale i využila, což je dle mého názoru správné.  Liadel také musí potlačovat své city, protože její dávná láska již není tím, kým bývala. Vše se změnilo. Čas i oni.

Opět se v tomto dílu můžeme setkat s naším hlavním záporákem knihy. S Aragen. Zlou prohnanou vlčící, které v žilách koluje moc tak silná, že lidé před její smečkou utíkají, naříkají a bojí se o svůj život. Aragen stále touží po silnější moci. Chce obnovit smečku, chce vládnout světu. Chce zplodit potomka, který bude silný jako ona. Své plány si naplánovala dokonale, ale jejich uskutečnění zase tak dokonalé nebylo. Do cesty ji vstupuje spoustu překážek, ale Aragen se snaží ze všech sil. Tuto postavu jsem si nemohla oblíbit, protože jsem snad ještě nezažila, tak záporného, pomstichtivého, zlého člověka či vlka. Její nenávist byla ohromující. Ačkoli milovala, tak za neopětovanou lásku dokázala ubližovat a týrat. Na Aragen jsem nemohla najít jedinou kladnou vlastnost, která by jí vystihovala.

Ačkoliv byl první díl lepší a akčnější, tak tento Vám toho také hodně přinese a občas i překvapí. Je to příjemné čtení, které není příliš náročné, ale ani jednoduché. Zasmějete se u něj, budete strnulí v kostech, či naopak budete litovat nevinné oběti.
Je škoda, že tento díl je zakončení série, protože já osobně bych ráda věděla, co přinese život našim postavám dále. Budou mít klid, který si tak moc přáli? Či je čeká opět nějaké dobrodružství? To nevíme a nejspíš ani vědět nebudeme.
Mně se V moci démonů moc líbilo, i přes to, že tato kniha nemá příliš vysoké hodnocení a moc se o ní nemluví. Jsem ráda, že jsem této sérii dala šanci, a opět zažila silný příběh ze světa Temnovlků.

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.



Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Pekná recenzia.:) Kniha znie fajn, od autorky som čítala jej tetralógiu a páčila sa mi, nebola možno perfektná, ale Míša skrátka vie písať.:)

    OdpovědětVymazat
  2. Na zakončení této série jsem moc zvědavá. A doufám, že se k tomu dostanu co nejdřív :)
    Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno