Recenze - Antibohyně

Název: Antibohyně
Originální název: Antigoddess
Autor: Kendare Blake
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2013
Vazba: vázaná
Počet stran: 312
Nakladatelství: Baronet
Série: Goddess War
Díl v sérii: 1
Goodreads: 3.73

Anotace:

Aspoň si to Athéna myslela. Jenže pak jí pod kůží začala vyrůstat pírka, která jí zahltila plíce jako nějaká podivná rakovina, a Hermése sužovala spalující horečka. Tím skončil jejich poklidný věčný život ve zdraví.
Athéna a Hermés putují světem a zoufale hledají příčinu svého pomalého, bídného umírání. Cestou získávají spojence a odhalují pradávné i nové protivníky. Pátrání je zavede ke Cassandře, obyčejné dívce, která se kdysi coby vědma těšila přízni a ochraně jednoho z bohů.
Dnes už se Cassandra do života bohů nijak neplete, vlastně ani netuší, že existují. Přesto by mohla hrát klíčovou úlohu ve válce, k níž se schyluje.
Královna bohů Héra se spojila s dalšími antickými obyvateli Olympu, kteří ve snaze prodloužit vlastní život vyvražďují své rivaly. Touha přežít z nich udělala antibohy, ubohé karikatury jejich někdejší slávy. Athéna bude potřebovat nějaké trumfy, protože život nesmrtelníků jen tak nevyhasne.
Každý z nich umírá po svém. Někteří se zadusí peřím. Z některých se stanou příšery. Ale všichni zuří až do posledního dechu.



O autorce:

Původem z Jižní Korey, nyní žije s rodiči v USA. Rodiče pochází z Kavkazu.
Získala bakalářský titul v oboru podnikání z Ithaca College a magisterského studia v psaní z Middlesex University v Londýně. Má ráda řeckou mytologii, červené maso a veganství.


Trailer:



Bohové ztrácí svůj nesmrtelný život. Bohyni Athéně v těle začínají rašit pírka, která se drají na povrch a způsobují jí bolest. Boha Hermese, požírá jeho vlastní tělo. Proto se bohové vydávají do pouště za svou tetou Démétér s prosbou, aby jim pomohla utrpení zastavit. Teta Démétér jim ale pomoci nedokáže. Dá jim ale jednu radu. Mají najít věštkyni, která je jejich jediná naděje. Čeká bohy, kteří jsou zvyklí pouze na nesmrtelnost a věčnost smrt? Naleznou věštkyni, která je zbaví jejich utrpení? Naděje tu stále je. Bohužel každá cesta má své překážky.

Zdá se mi o přerostlém poli. Ve skutečnosti na žádném nejsem. Jen mi ukaž, co se mi snažíš naznačit. - str. 60

Antibohyně patří do žánru young adult, který je v poslední době velice oblíbený a známý. I já tomuto žánru přišla na chuť a zjišťuji, že young adult literatura je u mě na prvním místě, a jen málokdy si přečtu knihu jiného žánru. Když jsem zjistila informaci, že má vyjít další kniha od  Kendare Blake, tak jsem byla velice nadšená, protože série Anna krví oděná mi přirostla k srdci, a já byla zvědavá, jak se autorka poprala s jiným žánrem a námětem knihy než jsou horory a duchové. Při čtení každý čtenář ihned pozná, že se jedná o dílo, které Kendare napsala. Visící vnitřnosti, odchlípnutá kůže, vředy v ústech, sliznatá těla, to vše jsme mohly v knize postřehnout a ihned srovnat s Annou krví oděnou, která se těmto nechutnostem velice podobá. Ačkoliv jsem čekala děj, u kterého mi budou tuhnout kosti, tak i přes zklamání, že mohl být obsah trošku více na nervy drásající, tak jsem spokojená, a rozhodně doufám, že brzy vyjdou další díly, do kterých se ihned po vydání pustím, protože nutně potřebuji další díl.

Bojí se. Celou dobu ví o nebezpečí, které jsme s sebou přinesli. - str.115

Byla jsem na pochybách z tématu knihy, protože jako každý čtenář jsem četla Percyho, který se mi líbil, ale nezařadil se mezi nejlepší série. Proto jsem často úryvky spojovala s touto sérii, která díky bohu neměla s Antibohyní nic společného. Musím uznat, že Antibohyně je propracovanější, živější, reálnější než Percy. Postavy jsou sympatičtější, rozvážnější, statečnější a rozhodně dospělejší, a proto jsem si většinu z nich oblíbila, ačkoli to byli záporáci nebo ne.
Athéna a Hermes jsou bohové, kteří mají v knize roli hlavních postav. Athéna trpí, jelikož se ji pírka zařezávají do úst, vylézají jí z kůže na všech místech po těle, a vždy se ji po nich vytvoří vřídky, které jsou bolestivé. Athénu by si každý mohl vyložit jako mírumilovnou a vznešenou bohyni. V ději je ale opakem. Drsnou, nenávidějící a trpící bohyní, která trpí, miluje a doufá. Hermese, požírá jeho vlastní tělo. Athénu doprovází na cestách, je jí vždy na blízku a snaží se postavit všem nástrahám, které mu jeho osud přichystal.

Cassandra a Apollón jsou zamilovaný pár, který si žijí poklidný život. Cassandra má nadání. Dokáže odhadnout, jaké bude počasí, či padne panna nebo orel. Ze svým životem je spokojená. Vidiny ji občas děsí, ale není to nic oproti tomu, kdy se jí život obrátí vzhůru nohama, protože její vidiny začínají být reálnější, živější a ona je kvůli nich velice vyděšená. Když se jim do života připlete Athéna a Hermes přestane Cassandra být neprobuzená duše. 
Apollón má neustálou potřebu Cassandu chránit, ačkoliv se mu to ne vždy podaří. Bylo mi ho velice líto, protože za své činy již zaplatil a dle mého názoru má každý dostat druhou šanci. Bohové přeci žijí tak dlouho, věřím, že jejich činy, které spáchaly a nebyly správné, je užírají po celou věčnost. 

Chtěla bych, ale moje vidiny nikdy nelžou. A teď jsem to viděla. A tak se to stane. - str.275
Kniha Antibohyně je založena na faktech o bozích. Děj knihy je proplétán skutečnou minulostí bohů, a zavede nás do našeho světa úplně z jiného úhlu. Kendare napsala úžasnou, jedinečnou knihu, která si získá všechny čtenáře, kterým se líbila Anna krví oděná. Pokud se Vám Anna nelíbila, tak bych nad tímto dílem neztrácela čas, protože brutálnosti zde autorka použila mnoho.
Já, i když jsem čekala o trochu větší zápletku, tak knihu hodnotím pouze kladně a doporučuji ji všem.

Hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.


Moc děkuji nakladatelství Baronet za poskytnutí recenzního výtisku.
 Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Pěkná recenze :). Knížku mám v plánu si určitě někdy přečíst :).

    OdpovědětVymazat
  2. Áno, som presvedčená, že po knihe siahnem ! :) Milujem tématiku bohov a rozhodne vyzerá Antibohyňa super ! :)
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělá recenze! Mě se Percy moc líbil a tak jsem zvědavá na další knížku o bozích :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno