Recenze - Dívka se sněhem ve vlasech

Název: Dívka se sněhem ve vlasech
Originální název: Flickan med snö i håret
Autor:  Ninni Schulman
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2010
Vazba: vázaná
Počet stran: 337
Nakladatelství: Galatea
Série: Magdalena Hansson
Díl v sérii: 1
Goodreads: 3.50

Anotace:

Novinářka Magdalena Hanssonová se po vysilujícím rozvodu přestěhovala se svým šestiletým adoptivním synem Nilsem do rodného Hagforsu, malého města v malebné oblasti Värmlandu. Hledat náměty pro psaní do místních novin jí připadalo jako docela příjemná změna.

Pro Magdalenu nebylo snadné vrátit se ke starému životu. Mnozí ji vítají ze zvědavosti, jiní na ni reagují odmítavě či závistivě. Časem řeči utichají a Magdalena si konečně začíná vychutnávat maloměstskou idylu. Ovšem jen do okamžiku, kdy během mimořádně chladné silvestrovské noci zmizí šestnáctiletá Hedda. Celé dny není po dívce ani stopy, policie přešlapuje na místě a Heddiny rodiče propadají zoufalství a ztrácejí veškerou naději.

Zatímco dál píše Magdalena články pro městský plátek, cítí účast s rodiči nezvěstné Heddy. A když je později nalezena mladá dívka s průstřelem hlavy, nabízí se otázka: Je to Hedda? Magdalena se rozhodne vyšetřovat na vlastní pěst. Myslela si, že toto odlehlé a klidné místo svého rodného města zná velice dobře, ale ukazuje se, že zde žijí lidé, kteří by udělali cokoliv, aby jejich tajemství zůstalo skryté…



O autorce:

Narodila se 2.8.1972 v Rämmen ve Švédsku. Od roku 1995 pracovala jako novinářka a redaktorka. V roce 2010 debutovala knihou Dívka se sněhem ve vlasech.

Obálky:




Když rodiče nahlásí na Silvestra zmizení své dcery, policie pátrá bezúčelně. Po dívce není nikde ani stopa. Poté objeví náhodou jedna žena ve svém sklepě mrtvou dívku. Není jisté, zda jde o pohřešované děvče, po kterém policie pátrá. Když je nalezena kousek od místa další dívka, je policie na okraji sil. Kdo jsou ty dvě záhadné dívky, které byly v tak ubohém stavu? Zabil je někdo? Nebo to snad byla sebevražda?
Magdalena je reportérka, která se snaží získat všemožné informace. Dokonce je občas na nesprávném místě a nevyplácí se jí to. Podaří se Magdaleně vypátrat pravdu?

Dívka se sněhem ve vlasech byla pro mě velice očekávanou knihou. Těšila jsem se na zapeklitý, čtivý, napínavý a záhadný děj, který mi tato kniha také dala. Tato severská detektivka je velice čtivá od začátku až do konce a provází čtenáře, jak životem našich vyšetřovatelů, tak i světem dívek, které jsou zde zneužívány.
V knize se střídají pohledy postav, což je ze začátku mírně chaotické, ale po pár stránkách tyto změny nevnímáte, postavy poznáte a ihned na změnu reagujete, aniž byste se museli vracet zpět na první strany.

Musel jen otevřít kufr auta, spoutat jí útlá zápěstí lanem a dostat ji k chatě. Pochopila, a hned se vydala vzhůru do kopce směrem, který jí naznačil. Bez odmlouvání. Bez pláče. Nejspíš to vzdala. Nebo už nedokázala křičet. Rychle se stmívalo. Jezero, které předtím probleskovalo mezi břízami, už nebylo vidět, ale venku na ledu slyšel skútry. Jezdily tam křížem krážem přes jezero přinejmenším dva. S tím nepočítal. Na vlasy stáhnuté do ohonu se jí snášely drobné sněhové vločky. 

Styl psaní autorky je čtivý, napínavý a nedokážete se od něj odtrhnout. Autorka napsala příběh, který se věnuje násilí, které je na ženách a dívkách pácháno. Hlavní zápletkou je ilegální nevěstinec, o kterém nikdo netuší. Dívky, které se do této situace dostaly, jsou velice rozrušené, na pokraji sil a navíc nerozumí švédům, jelikož jsou z jiné národnosti. Což je také jeden z mnoha důvodů, který jim brání k tomu, aby se dostaly ven, či se nějak proti zlu, které je potkalo, postavily.

Ruce se mu třásly, když si stáhl palčáky a zamířil. Prásk. Zhroutila se dopředu, tváří přistála v čerstvě napadaném sněhu a zůstala naprosto nehybně ležet. Jen z úst jí uniklo podivné zachroptění. Nikdy nic podobného neslyšel. Aby se nemusel dívat, jak jí z týla proudí krev, vydal se dlouhými kroky sněhem zpátky k autu. Teď nesmí zpanikařit. Teď ne. 

Magdalena je vyšetřovatelka, která se po rozvodu ze svým mužem vrací zpět do své rodné vesničky. Její staří přátelé ji vítají s otevřenou náručí a dveřmi. Po rozvodu, který byl pro Magdalenu velice obtížný, se cítí konečně šťastná. Jako doma.
V cestě ji ale stojí dva nevyřešené případy, za které po získání informací dostává peníze. Magdalena se snaží všemi způsoby najít viníky a proto se svým kolegou pátrá, aniž by tušila o nebezpečí, které ji čeká.

Magdalenu jsem vnímala jako velmi zraněnou ženu. Rozvod ji do života přinesl spoustu utrpení. Proto se také bojí pouštět do nového vztahu, kterému nakonec podlehne.

Jako hlavní postavu jsem si Magdalenu oblíbila. Ačkoliv se věcem vrhla vstříc po hlavě, nebo naopak před nimi utíkala, tak jsem ji vnímala jako velice statečnou ženu, pro kterou je novinářství střecha nad hlavou a její syn životem.

Celkově se mi celá dějová linka této detektivky velice líbila. Rozhodně se těším na další díla této autorky, jelikož Dívka se sněhem ve vlasech se mi velice líbila a dala mi to, co jsem od ní očekávala. Přečtení této knihy stojí za pozornost a já ji všem milovníkům detektivek doporučuji.

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.


Moc děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
 Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Pěkná recenze. Tu knihu si chci už dlouho přečíst. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :)
      Ano, musíš si ji přečíst! :)

      Vymazat
  2. Každý knižku len chváli a vyzerá teda skvelo ! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze! :) Knížka vypadá dobře a já doufám, že se k ní někdy dostanu, akorát teď jsem si prošla dlouhým detektivkovým obdobím a potřebuju trochu změnit žánr, takže snad potom sáhnu po téhle knížce :)

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkná recenze, kniha je vážně dobrá :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Na knihu som zvedavá, zaujala ma už obálkou a vyzerá naozaj dobre :)

    OdpovědětVymazat
  6. Taky se mi kniha líbila, hlavně díky tomu, že se věnovala postavám a já se s nimi mohla sblížit :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno