Recenze - Hon

Název: Hon
Originální název: The Hunt
Autor: Andrew Fukuda
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2012
Vazba: brožovaná
Počet stran: 304
Nakladatelství: Fragment
Série: The Hunt
Díl v sérii: 1
Goodreads: 3.72

Anotace:

Jak zůstat na živu ve světě, kde jsou lidé považováni za pochoutku a všichni touží po jejich krvi? Pravidla jsou jasná: nesmát se, nepotit se, neupozorňovat na sebe. A hlavně – nezamilovat se do jedné z nich! Gen se liší od všech ostatních. Nedokáže běžet rychlostí blesku, sluneční světlo ho nezabije a nemá neukojitelnou touhu po krvi. Není upír, je člověk. Je vybrán, aby se zúčastnil honu na poslední lidi. Jeho pečlivě utajovaný život se hroutí. Skupina bezcitných lovců začíná tušit, že s ním není něco v pořádku. Seznámení s dívkou v něm probudí city, které do té doby neznal. Gen našel něco a někoho, za co má cenu bojovat, a jeho potřeba přežít ve světě plném nemilosrdných dravců je stále silnější...




O autorovi:

Narodil se v Manhattnu a byl vychován v Hong Kongu. Poté co získal bakalářský titul z historie na Cornellově univerzitě, Fukada začal pracovat v Manhattonském "čínském městečku" spolu s dalšími imigranty. Tato zkušenost vedla k napsání Crossing, jeho debutu který byl vybrán ALA Booklist jako Top 10 First Novel a Top 10 Crime Novel v roce 2010. Jeho druhá kniha Hon, první kniha v nové sérii, byla koupena St. Martin's Press a vydaná v květnu 2012. Předtím než se Fukada stal autorem na plný úvazek, byl sedm let prokurátorem. Momentálně se svojí rodinou žije na Long Islandu.

Trailer:

Obálky:



Představte si, že se ráno probudíte, tedy v noci a musíte žít s myšlenkou, že tento den může být Váš poslední. Stačí pouhé usmání se, nebo otočení se a Váš život končí. 
Gen si na tento styl života již zvykl. Je glupan neboli člověk mezi upíry. Musí si neustále opakovat "žádné podezřelé pohyby, žádný náznak emocí. Hlavně musím být nenápadný, ale hlavně nesmím zapomenout, kdo jsem."
Pro Gena byl tento život velice těžký. Hlavně po tom, co mu zemřel i poslední člen rodiny, na kterém mu záleželo nejvíce. O otce. Od té doby Gen neustále vzpomíná na chvíle, kdy byl s otcem a vtloukává si do hlavy, že musí přežít. Nikdo ho nesmí odhalit.
Jeho zvrat v životě ale nastává ve chvíli, kdy je vyhlášen jako soutěžící v Honu na glupany. Spolu se Září, jeho spolužačkou se vydávají do centra, kde budou seznámeni s ostatními "lidmi" o pravidlech a podstatných informacích o Honu. Podaří se Genovi neprozradit své pravé já, když nemá k dispozici ani vodu, aby zakryl svůj pach? 

Hon je kniha, na kterou jsem se velice těšila. Neočekávala jsem od ní příliš, jelikož na ni je spoustu rozporuplných recenzí. Proto tedy bylo nejlepší, abych si na Hon udělala vlastní názor a proto jsem se do ní s chutí pustila. Všechna má očekávání, přesto že byla malá, byla splněna a dokonce překročila hranice. Hon jsem si užila od začátku až do konce, ačkoliv jsem si zprvu musela zvykat na styl psaní autora, který byl zvláštní, ale nakonec dodal knize skvělý nádech a myslím si, že bez něj by kniha nebyla tak originální a čtivá. I když je spoustu čtenářů, kteří tuto knihu odsuzují, tak si myslím, že se najdou i ti, které toto dílo překvapilo a těší se společně se mnou na další díly. 

Co se týče příběhu, tak ten byl velice propracovaný a autor v něm zachytil skvělou atmosféru upírů, kteří se projevovali jako lidé, a glupany brali jako zvířata a chovali je v zajetí. Celá dějová linie nás občas zavede do Genovi minulosti, kdy vzpomíná na chvíle s otcem. Odehrává se pár dní před Honem a poté během něj. Konec knihy skončí velice otevřeně, což je důvod, proč se těšit na další díl. 

Gen, hlavní postava knihy je již od narození veden k tomu, aby se vždy choval nenápadně a nevzbuzoval spoustu pozornosti. Musí se vždy pořádně vymydlit, aby nebyl cítit po glupanech, a drží se co nejdál od všech, aby mohl přežít. Když je vylosován do Honu, je to pro něj velice těžké. Jelikož je bez vody, tak lidé okolo něj často cítí glupany a začíná jít do tuhého.
Gena jsem si na začátku knihy nedokázala oblíbit a proto mi chvíli trvalo, než mi přirostl k srdci. Ne moc často bral na vědomí kým je a přišel mi takový nezáživný, bez srdce. Postupem času jsem na něj změnila názor a uvědomila si, že život mezi upíry nemůže být jednoduchý a já sama bych nedokázala potlačovat emoce. Nemoci se poškrábat, usmát nebo si kýchnout je pro můj život zvykem. Přeci jen, jak se někdo nemůže poškrabat, když ho začne škrábat nos, či ruka? Já bych se určitě ihned prozradila.

Dále je tu Záře. Je vylosována spolu s Genem. Oba se znají, a ačkoliv se Záře mnohokrát snažila připoutat Genovu pozornost, tak se jí to kupodivu nedaří. I když na ní každý druhý může oči nechat a díky své kráse a sebejistotě je velice oblíbená. Vše se změní až pár dní před Honem. Záře spolu s Genem spolu více komunikují a pak nastane zvrat, při kterém jsem měla otevřená ústa a nechápala jsem, jak jsem tento velice důležitý fakt mohla přehlédnout. No světe div se, ale také se budete divit.
Záře je velice statečná a obětavá, ačkoliv se na první pohled zdá, že myslí pouze na sebe. Měla jsem ji ráda již od začátku a jen doufám, že bude hrát roli i v příštích dílech.

Hon bych Vám mohla jedině doporučit, protože to je skvělý zážitek. Kniha je čtivá, i když si na styl psaní musíte chvíli zvykat a nesmíte nad ním přemýšlet. Upíři jsou zde podáni úplně jinak, jak jsme všichni zvyklí, a proto si myslím, že je tato kniha v něčem originální. Přeci jen vždy je upírů méně než lidí a tady vládnou upíři nad námi. Jsou zlí a nezastaví je nic před glupaním mase. Proto Hon doporučuji a doufám, že se Vám bude líbit tak jako mně, protože já jsem překvapená. Doporučuji.

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti. 


Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Asi si to budu muset fakt přečíst :) Skvělá recenze :D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :). Knížku si určitě někdy přečtu :).

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, jak jsem doufala si napsala moc pěknou recenzi. :) Knihu si na 100% přečtu! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Bezva recenze :) Mě se Hon taky moc líbil, když jsem dočetla, hned jsem chtěla pokračování, dost mě naštvalo, že hned tak nevyjde :D já ho chci! A to já přitom na upíry vůbec nejsem. Tahle kniha je v upířině ale vážně super.

    OdpovědětVymazat
  5. Pekná recenzia. Na knihu som čítala fakt rôzne recenzie a neviem sa rozhodnúť. či ju prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak, väčšinou čítam len tie negatívnejšie recenzie, ale možno kniha stojí za pohľad. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Super recenze! Na knihu si mě nalákala. Doufám, že se k ní brzo dostanu :)

    OdpovědětVymazat
  8. Na knížku je tolik skvělých recenzní, ale i tolik negativních. Taky si budu muset udělat objektivní názor jako ty, protože nevím, co od knihy očekávat. Ale recenzi máš hezky napsanou, líbí se mi, že tam máš obálky i od jiným zemí, ale nejvíc se mi líbí ta naše. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Moc dobrá recenze! A líbí se mi srovnání obálek ;-)
    Já už měla Hon v košíku, ale pak jsem se dozvěděla, že další knihy vyjdou za dýl a mě se moc nechce číst serii na kterou budu muset čekat tak dlouho :-( ale pořád mě to láká... :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno