Recenze - Jana Eyrová


Název: Jana Eyrová
Originální název: Jane Eyre
Autor: Charlotte Brontë
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 1847
Vazba: vázaná
Počet stran: 480
Nakladatelství: Omega
Série: -
Díl v sérii: -
Goodreads: 4.07

Anotace:

Román Jane Eyrová, který patří ke klasickým dílům anglické literatury, je do značné míry autobiografický. Objevují se zde zkušenosti autorky z neveselého dětství i popis postavení ženy v tehdejší Anglii. Román poprvé vyšel v roce 1847, Charlotte Brontëová ho vydala pod pseudonymem, aby se vyhnula předsudkům, které v té době ženské autorky vyvolávaly. Román se dočkal okamžitého úspěchu a později i mnoha divadelních, filmových a televizních adaptací.



O autorce:

Narodila se ve vsi Thornton poblíž Bradfordu v rodině kněze Patricka Brontëho. Její dvě mladší sestry, Emily Brontëová a Anne Brontëová, byly také spisovatelky.

V roce 1820 se rodina přestěhovala do Haworthu, kde byl Partick Brontë jmenován vikářem. V roce 1824 byla se svými třemi sestrami poslána do dívčí školy v Cowan Bridge v Lancashire (tuto školu později popsala v románu Jana Eyrová). Chudé poměry, v nichž tam žila, ovlivnily její zdraví a psychický vývoj a uspíšily smrt jejích dvou starších sester, Mary a Elizabeth, které obě zemřely v roce 1825 na tuberkulózu.

Vrátila se tedy domů na faru v Haworthu, kde začala spolu se sestrami Emily a Anne a bratrem, básníkem Branwellem Brontëm, popisovat životy a potíže obyvatel svých imaginárních království. Charlotte a Branwell psali povídky o své zemi Anglii a Emily a Anne články a básně o své - Gondalu. Příběhy byly velmi propracované a vzájemně spjaté - část rukopisů se dochovala dodnes. Tento zájem je upoutal po dobu jejich dětství a dospívání a připravil je pro jejich pozdější literární život.



Obálky:



 



Příběh osudové lásky je současně i historií citového a myšlenkového osvobození ženy viktoriánského období, zbavené malosti a předsudků. Chovanka ze sirotčince přichází na venkovské panství jako vychovatelka a v domě opředeném nevysvětlitelným tajemstvím, prožije velkou osudovou lásku. Než však prosadí svou svobodnou vůli a právo rozhodnout o vlastním osudu, zažije mnoho utrpení a odříkání. Hrdinčina morální síla, jasný rozum a upřímný cit překonají všechny překážky a dovedou jí po boku milovaného muže ke štěstí. (.)



Janu Eyrovou má většina studentů na střední škole v povinné četbě. To byl také jeden z důvodů, který mě k Janě přivedl. Jana má prvky klasické četby, a proto většina čtenářů v této době na Janu narazí pouze z důvodu nutnosti. Najdou se tu ale také ti, kteří čtou Janu, protože jim toto dílo přirostlo k srdci, připomíná jim minulost, či jsou pro něj díla dnešní doby nezajímavá. 
Já osobně jsem Janu Eyrovou četla jak z toho důvodu, že tuto knihu mám v povinné četbě, tak také proto, protože si toto dílo spoustu čtenářů vychvaluje, a já chtěla znát i svůj vlastní názor. Můj názor je kladný. Celou dobu čtení jsem si užila. Knížka je čtivá, napínavá, zajímavá a velice propracovaná. Je to příběh, u kterého se musíte posadit do křesla a přemýšlet nad životem, protože některá utrpení, která se v knize odehrávají dokáží čtenáři změnit názor na okolní svět, či také jim mohou vhrnout slzy do očí.

Styl psaní autorky je velice čtivý, ačkoliv již na prvních stranách můžeme poznat, že se jedná o dílo z dávnější doby, tak bych mohla říci, že tato kniha je první z povinné četby, která ve mně něco zanechala, dokázala mi změnit pohled na svět, a dokonce jsem měla chuť ji nejen začít číst, ale i dočíst.  Charlotte Brontë napsala jedinečnou knihu, a i když již není mezi námi, tak její dílo stále žije a bude žít dalších spoustu let.

Hlavní hrdinku knihy Janu jsem si již na prvních stránkách oblíbila. Je to velice statečné, pravdomluvné a zajímavé děvče, které nikdy nebylo milováno tak, jak by si dítě zasloužilo. Jana tuto pravdu vnímá již u své tetičky, která bere Janu jako nepotřebnou, nadbytečnou, dítě pekla. Když se Jana dostane do rodiny, kde se stará o malou Adélku její svět se změní. Cítí se být milována. Cítí, že ji všichni okolo vnímají jako stejně důležitou. Jana je šťastná.

Pan Rochester je pán panství. Jana ho již od prvního okamžiku něčím přitahuje. Tím, jak je k němu upřímná, jak je silná a paličatá. Pan Rochester je ten typ muže, u kterého jeden neví, zda to s ním myslí vážně, či si z něj dělá srandu. Dokáže být také velice hrubý, bezohledný a zlý. Za touto fůrou záporných vlastností je ale muž, který dokáže milovat, být nešťastný a dokonce milý na ostatní. Jeho chování se mi občas protivilo, ale po čase jsem si na něj již zvykla a chápala jsem, že i přes své nedostatky můžu na panu Rochesterovi najít kladné vlastnosti.

Jana Eyrová je velice silný, čtivý a propracovaný příběh, který bych doporučila především mladistvým a starším čtenářům. Pro děti by byl tento děj možná příliš složitý.
Příběh Jany Eyrové by měl znát každý čtenář, a každý by ho měl mít ve své knihovničce. A jednou by se měl k němu vrátit, protože si myslím, že i když ho čtete poprvé, podruhé, tak pokaždé Vám něco dá. Změní Vám Váš pohled na svět, a ihned budete o něco šťastnější. Láska, city, zloba, nenávist, usmíření. Vše v této nádherné knize najdete.

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.


Moc děkuji nakladatelství Omega za poskytnutí knihy k recenzi.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Skvělá recenze :-).. Kniha mě dlouho láká, ale s klasickou literaturou musím začínat pomalu :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze. Tuhle knížku mám určitě někdy v plánu si přečíst :).

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze, jsem ráda, že se ti knížka líbila :) Já jí mám moc ráda a teď mám chuť si jí přečíst znovu :D Mimochodem nominovala jsem tě na blogger tag a budu moc ráda, když se zúčastníš :) http://literoza.blogspot.com/2014/06/blogger-tag.html

    OdpovědětVymazat
  4. Ja mám Janu Eyrovú strašne rada :). Zatiaľ je to najlepšie čo som od Bronteovej čítala.. a celkovo je to veľmi príjemné čítanie :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkná recenze, já mám pro Jane slabost, četla jsem jí aspoň třikrát čtyřikrát, viděla několik filmových a divadelních zpracování a pořád mě baví :)

    OdpovědětVymazat
  6. Janu mám už v knihovničce a moc se těším až si jí někdy přečtu. Skvělá recenze, jako vždycky! :)

    OdpovědětVymazat
  7. Quantum Binary Signals

    Professional trading signals delivered to your cell phone every day.

    Follow our signals right now & profit up to 270% daily.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno