Recenze - Ohnivý anděl

Název: Ohnivý anděl
Originální název: Horfðu á mig
Autor: Yrsa Sigurðardóttir
Rok vydání: 2013
Rok vydání originálu: 2009
Vazba: vázaná
Počet stran: 372
Nakladatelství: Metafora
Série: Þóra Guðmundsdóttir
Díl v sérii: 5
Goodreads: 3.73

Anotace:

Jaké hrůzy se děly za zdmi ústavu pro postižené, který lehl popelem?
Nejlepší příběh od dob Přeletu na kukaččím hnízdem

Islandská odpověď na Stiega Larssona!

Sunday Times označili tuto detektivku za „krimi román roku“!

Detektivní thriller charakterizovaný slovy „žhavé smrtící plameny, ledově chladné lži" je mrazivý i podmanivý jako sám Island, kde talentovaná autorka žije.

Advokátka Tóra Gudmundsdóttir má toho nejděsivějšího klienta své kariéry. O její služby se zajímá duševně narušený sexuální deviant ve výkonu trestu. Nežádá však osvobození pro sebe. Přeje si propuštění Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který údajně založil požár v ústavu pro nemocné.

Brzy nato začne Tóra dostávat prazvláštní esemesky a kdekdo jako by najednou měl co skrývat. Pitva ochrnuté neslyšící dívky pak přinese úděsné odhalení...

Tóra si náhle připadá jako ve zlém snu. Vždyť, kde jinde než v nočních můrách píší neviditelné ruce na zamrzlé sklo divné znaky a kde se mrtvé au-pair dožadují, že budou dál hlídat své malé svěřence?

Mistrné vykreslení obyvatel i atmosféry místa, kam se hned tak někdo nedostane – ústavu pro tělesně i duševně postižené – dělá z Yrsina nejnovějšího románu něco mnohem hlubšího než obyčejnou detektivku. Mistrně dávkované napětí se tu mísí s nadpřirozenem a čtenář je pozvolna zatahován do vnitřních světů hlavních postav, zván k nahlédnutí do děsivého labyrintu narušených myslí...



O autorce:
Narodila se 24. srpna 1963 v Reykjavíku. Roku 1988 dokončila bakalářské studium v oboru stavební inženýrství na Islandské univerzitě a roku 1997 dosáhla magisterského titulu v Montrealu. Pracuje jako stavební inženýrka a přitom se baví psaním. Je autorkou několika dětských knih.
Poslední rituál - román této autorky - přeskočil na žebříčku prodejnosti Dana Browna..



Trailer:

Po vyhoření ústavu pro postižené, začínají pochybnosti o pachateli.
Jósteinn je sexuální deviant, který je v nápravném zařízení pro duševně choré. Rozhodne se, že své finance použije na osvobození spoluvězně Jakoba. Jakob byl obviněn ze zapálení ústavu, při němž zemřely tři osoby. Je Jakob nevinný? Nebo snad tento trestný čin spáchal on? 
Aby toho nebylo málo, tak vyšetřovatelce Tóře začínají přicházet sms, ve kterých anonymní osoba zasílá záchytné body pro vyšetřování a fotografie mrtvých.

Náhle se ochladilo a Berglindě zase naskočila husí kůže. Chlad přicházel od posuvných dveří, proudil vzhůru po závěsu a vířil místností jako neviditelný kouř. Berglindu popadl vztek a závěs strhla. Slyšela, jak se drahá látka u garnýže trhá. Chtělo se jíbrečet nad zničeným závěsem, který zůstal viset na posledním kousku látky. Nový si určitě nebudou moci dovolit, a po zbytek zimy tak budou muset hledět do potemnělé zahrady. V tom okamžiku se jí tahle myšlenka vykouřila z hlavy a ona s otevřenou pusou zírala na zaslepené okenní sklo. Zvenku bylo celé pokryté ledem. Zdálo se jí, že skrze námrazu spatřila stín, který se však rychle rozplynul ve vzduchu. Na skle po něm zůstalo napsáno 081NN nebo OBINN. Ani jedno jí nic neříkalo. Berglinda ustoupila ode dveří, aniž se podívala, zda po sobě autor nápisu nezanechal nějakou stopu. Její strach, že by to tak být mohlo, byla silnější než rozum. 

Ohnivý anděl je velice kladně hodnocená detektivka. To byl také důvod, proč jsem toužila si knihu přečíst. Čekala jsem strhující, napínavý příběh, u kterého budu tajit dech. I když jsem očekávala více mysteriózního okolí, tak jsem si ho velice užila. Tyto části pro mě byly nejvíce zajímavé a četla jsem je nejraději. Musím podotknout, že má kniha velice krásnou obálkou. Tajuplnou a na první pohled zajímavou.

Celkově je toto dílo velice čtivé. 372 stran nám doslova mizí před očima, a čtenář napjatě čeká na výsledek celého případu s vědomím, že stále netuší, kdo mohl čin spáchat, protože podezřelý je doslova každý. Při závěru jsem kroutila očima, protože jsem takové rozuzlení nečekala. Trestný čin je nepředvídatelný a proto si ho čtenář užívá a čte s chutí. I když mé zklamání bylo ze začátku dosti znepokojující, tak nakonec jsem se s tím, že jsem netrnula v žilách smířila. Děj si užila a nakonec usoudila, že na první severskou detektivku, to tak špatné nebylo. 

Autorka si s postavami velice pohrála. I když se jich v ději vyskytovalo příliš, tak jsem se ani jednou neztratila a vždy jsem věděla, o koho se jedná. Prostředí také autorka popsala velice pěkně. Nevěnovala se pouze vyšetřování, ale taky vedlejšímu životu hlavní postavy Tóry, který byl pěkným zpestřením celého vyšetřování.

Tóra hlavní postava a vyšetřovatelka případu je velice přátelská a milá, jak vůči ostatním, tak ke své rodině. Momentálně se do jejího domku nastěhovali její rodiče. Jelikož její manžel nechce trávit v domově s jejími rodiči, tak ho Tóra vždy vezme k vyšetřování, aby jí byl nápomocen.
Celkově mě udivilo, že si v knize všichni tykali. Ze začátku jsem si myslela, že to bude známostí, která mezi postavami je, ale nakonec jsem si uvědomila, že si tak povídají všichni. Bylo to velice zajímavé, když jsem tyto části četla. Island je velice přátelské místo.

„Kdy byl Tryggvi u tebe na pokoji? Krátce před tvým přeložením do nemocnice?"Jedno mžiknutí. Ano.„Řekl přitom něco?" Tryggvi údajně nikdy nepromluvil, ale Tóra se pro jistotu zeptala. Třeba udělal větší pokroky, než lidé udávají.Dvě mrknutí. Ne.„Lehl si k tobě do postele?" Tóra se podívala Ragně zpříma do očí, ale přitom koutkem oka zaznamenala, že logopedka rychle přistrčila hlavu.Dvojí mrknutí. Ne.„Lehl si k tobě někdy někdo jiný?" Logopedka popadla Tóru pevně za rameno, ale ta ji setřásla a sledovala Ragninu reakci. Dlouho se nic nedělo, jen si hleděly do očí. Potom dívka mrkla.Velmi výmluvně. ANO.

I když se zdá, že případ bude vyřešen ihned, tak Tóra nalézá spoustu mezer, které při vyšetřování Jakobova případu nebyly prověřeny. Jakobův obhájce vše rychle uzavřel a o spoustě důležitých informacích se nezmínil. Zemřelá dívka, která byla v kómatu se projevila jako těhotná. Noční hlídači ne vždy pracovali tak, jak by měli. Tryggvi, autista začal dělat pokroky. Je možné, že vyšel z pokoje a zapálil ústav?
Celkově mám z knihy rozporuplné pocity, ale musím uznat, že to byla velice povedená detektivka. Snad zatím nejlepší, co jsem kdy četla. Rozhodně mám v plánu si někdy opět severskou detektivku přečíst, protože to za to stojí, a je to velice příjemné čtení, o kterém musíte občas přemýšlet i před spánkem. Knihu doporučuji milovníkům detektivek a těm, kteří mají tvrdý kořínek. 

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.

Moc děkuji nakladatelství Metafora za poskytnutí recenzního výtisku.
Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Díky za hezkou recenzi. Jen pro doplnění: Ohnivý anděl je už pátou knihou s Tórou v hlavní roli. Já jsem četla tři díly, nejvíc se mi líbil ten první. Není koncipován jako severské detektivka, ale prostě jako normální detektivka, kde nechybí ani humor a romantika. Snad se jednou dostanu k tomuto dílu:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jsem ráda, že se Ti kniha nakonec zalíbila :-).. Pěkná recenze :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno