Recenze - Přivolávání - Nejtemnější síly

Název: Přivolávání - Nejtemnější síly
Originální název: The Summoning
Autor: Kelley Armstrong
Překlad: Sylva Švihelová
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2008
Vazba: vázaná
Počet stran: 306
Nakladatelství: Galatea
Série: Přivolávání
Díl v sérii: 1
Goodreads: 4.03 (98, 691 hodnocení)



Chloe vidí mrtvé lidi. Ano, jako ve filmech. Problém je, že vidět duchy v reálném životě znamená jednosměrnou jízdenku na psychiatrii. Ovšem nic není tak, jak se na první pohled zdá…

Jmenuji se Chloe Saundersová a můj život už nikdy nebude stejný jako dřív. 
Ve svých patnácti letech jsem vůbec netoužila být jiná než ostatní. Chtěla jsem chodit do školy, mít kamarády, bavit se. A taky jsem chtěla, aby si mě trochu víc všímali kluci. Už ani nevím, jaké je to být obyčejná holka. Všechno nabralo zcela jiný směr toho dne, kdy jsem ve škole poprvé spatřila ducha. Vyděsil mě tak, že nikdo nezapochyboval o tom, že jsem se naprosto pomátla. Teď už ve škole všichni vědí, kdo jsem. Jen z jiných důvodů, než bych si přála.

Ve filmech nejsou duchové nic neobvyklého. Když se však v reálném životě snažíte lidem vysvětlit, že vidíte duchy zemřelých lidí, automaticky získáte poukaz na pobyt v léčebně pro duševně choré. A tak jsem se ocitla zavřená v Lylově domově, což je „speciální zařízení“ pro narušenou mládež. Chtěla jsem se co nejdříve uzdravit a vypadnout odsud. Brzy jsem ale pochopila, že je to jiný domov, než se na první pohled zdá. Dějí se tady podivné věci a ani mí noví spolubydlící nejsou choré bytosti. Mají zkrátka poněkud zvláštní schopnosti. Nevím, komu mohu důvěřovat. Musím přijít na to, jaká nebezpečná tajemství skrývá Lylův domov... , a to dříve než povstanou jeho kostlivci a začnou mě pronásledovat.


Kelley Armstrong se narodila 14. prosince 1968 v Sudbury, je nejstarší ze svých čtyř sourozenců. Promovala ze psychologie na University on Western Ontario. Pokračovala studiem počítačového programování na Fanshawe College. Její první kniha ("Bitten") byl vydána v roce 2001. Následovaly další romány a novely. Kelley píše o nadpřirozených věcech, jako jsou čarodějnice, duchové, upíři atd. Její fantasy série jsou žánrově podobné jako knihy od Laurell K. Hamilton, Charlaine Harris nebo Kim Harrison.




Chloe Saundersová je obyčejné děvče. Tedy alespoň do té doby, než začne vídat mrtvé lidi. Z počátku si myslí, že má pouze halucinace, ale poté, co je nejen vidí, ale i slyší, začíná si myslet, že je snad blázen. Po incidentu ve škole ji tetička posílá do Lylova domu na doporučení. Chloe se do ústavu nechce, jelikož si jako blázen nepřipadá. Má tedy v úmyslu podstoupit léčbě, aby se mohla co nejdříve vrátit domů.

Lylův dům není takový, jako si jej Chloe představovala. Jsou zde normální pokoje, výuka a také pár dalších dětí, které se zde také léčí. Brzy si mezi nimi získává místo a nalézá si přátele. 
Poté, co Chloe přijme svou léčbu a nemoc, myslí si, že se brzy vrátí domů ke své rodině. Bohužel se mýlí a vše je vzhůru nohama. Opět slyší hlasy a vidí rozmazané postavy. Z toho všeho nakonec vyplyne, že ona není jediná, která má nevysvětlitelné schopnosti. Každý v Lylově domě trpní nemocí za kterou se skrývá pravda. Je možné, že skupinka školáků se v ústavě neocitla náhodou? 

Nejtemnější síly je první díl trilogie o Chloe, jejich přátelích a nadpřirozených schopnostech. Čtivý, napínavý a duchařský příběh přináší hrdinům knihy nepříjemné zvraty, situace, ale také přátelství a porozumění. Některé scény jsou dech beroucí a strašidelné, že má čtenář během četby pocit, jako by Chloe stála vedle něj a on vnímal každičký pohyb, vůni, strach, která se mísí ve vzduchu na místě, kde se právě nachází. Přivolávání je duchařina s prvky Young Adult, která je v některých místech natolik strašidelná, že dýchání je pro tuto chvíli nemožné. Také se zde najdou i hluchá místa, která by se dala něčím okořenit a dodala by tak sklepením a půdám strašidelnější atmosféru. 

Ústřední postava knihy Chloe Saundersová je děvče, které se musí se svými schopnostmi vypořádat. V první řadě jim musím uvěřit a přijmout svůj dar. Přeci jen vidět duchy není normální záležitost. Je nebezpečná a nahání strach. Chloe neustále pronásleduje duch školníka. Ta ale nedokáže zjistit, co po ní muž může chtít. Hlavou se jí honí myšlenky, že by jí mohl chtít ublížit, ale třeba je neškodný a chce ji pouze něco zdělit. Chloe se ale chová dětinsky a tato situace je pro ni obtížná. 
Přátelé, které během pobytu v Lylově domově nachází, jsou v některých ohledech velice zajímaví. Zejména Derek se Simonem. Derek je chlapec jako hora a jde z něj strach. Simon mu stojí vždy po boku a na rozdíl od Dereka je drobnější postavy. Chloe na začátcích o jejich přátelství nestojí, ale po pár dnech změní názor. Chlapci nejsou špatní a je s nimi zábava. 
Kelley Armstrong napsala čtivý příběh, který čtenáře pobaví, postraší, ale také mu zpříjemní dlouhé večery. Špetka lásky je zde opomenuta a tak doufejme, že další díly jí budou naplněny. Přeci jen láska vždy pěkně okoření každou knihu, jelikož jí není nikdy dost. Konec knihy je otevřený a pomáhá nám nahlédnout do zákoutí druhého dílu, který bude jistě napínavější a záhadnější, než jsme si doposud mysleli. Přivolávání přináší spoustu překvapení a nepředvídatelných situací, u kterých je radost je odhalit. Kniha je rozhodně skvělá a má co nabídnout.

Knihu hodnotím pěti hvězdičkami z pěti.


Moc děkuji nakladatelství Galatea za poskytnutí recenzního výtisku.
 Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Úžasně napsaná recenze !!! klobouk dolů :) Přivolavání mě čím dál víc láká - asi si ji připíši na seznam. Vypadá to na hodně dobře rozjetou triologii.

    OdpovědětVymazat
  2. Už ju chcem držať v ruke :D Veľmi dobre vyzerá.
    Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to jako hodně zajímavá knížka, ale jsou na ni rozporu hodné recenze. Ale i tak to může být super oddechovka. :) Povedená recenze :)

    OdpovědětVymazat
  4. Je to super kniha a druhý díl je ještě lepší! Už se těším na třetí díl

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno