Recenze - Rudá pyramida

Název: Rudá pyramida
Originální název: The Red Pyramid
Autor: Rick Riordan
Rok vydání: 2012
Rok vydání originálu: 2010
Vazba: vázaná
Počet stran: 408
Nakladatelství: Fragment
Série: Kane Chronicles
Díl v sérii: 1
Goodreads: 4.03 (156, 513 hodnocení)


První díl nové trilogie Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona)! Myslíte si, že je nějaký med nechodit do školy, věčně létat po celém světě, vozit s sebou jenom to, co se vejde do jednoho kufříku, a nemít žádný pořádný domov? Tak to budete koukat! Už šest let cestuje Carter Kane z místa na místo se svým otcem, věhlasným egyptologem. Pořádně nezná ani vlastní sestru Sadie, která žije s prarodiči v Londýně. Děti se smějí setkat jen dvakrát do roka a tentokrát pro ně otec ještě ke všemu vymyslí nudnou prohlídku Britského muzea. Jenže pozor - egyptští bohové se probouzejí! Začínají nejděsivější Vánoce, jaké kdy Carter a Sadie zažili… Od toho dne se život čtrnáctiletého Cartera a dvanáctileté Sadie obrátí naruby. Sourozenci Kaneovi zjistí děsivou pravdu o své rodině a poznají tajemné egyptské bohy mnohem líp než z otcových výkladů a exponátů v muzeích. Objevte zblízka starověký Egypt s jeho magií, dobrem i zlem a připojte se k dobrodružné výpravě sourozenců Kaneových!

Rick Riordan se narodil r. 1964. Téměř 15 let působil jako učitel angličtiny a historie na veřejných i soukromých školách v Kalifornii a texaském San Antoniu. Po těžkém rozhodování se povolání učitele vzdal a začal se plně věnovat psaní knih pro děti i dospělé, za které získal řadu cen, mimo jiné i tři nejprestižnější americké literární ceny v žánru mystery. Momentálně žije v San Antoniu se svou manželkou a dvěma syny.



Carter a Sadie Kaneovi jsou sourozenci, který žijí již šest let odděleně. Sadie žije se svými prarodiči a Carter cestuje po světě se svým otcem. Jejich životy jsou obyčejné do dne, kdy se Carter se svým otcem vydá na Vánoce k Sadie. 
Od tohoto okamžiku se jejich životy obrátí vzhůru nohama. Z dětí se musí stát dospěle myslící lidé, jelikož je čeká mnoho dobrodružství a rozhodnutí, na kterých závisí celý svět.
Egypští bohové se probouzejí a ohrožují lidstvo.

V Carterovi a Sadie je ukryta velice silná síla, kterou je těžké ovládat. 
Musí své schopnosti cvičit, jenže času není na zbyt. Je potřeba postavit se zlým silám bez výcviku, rodiny a jistoty. Jsou zde ale přátelé, kteří je nenechají ve štychu. 
Cartera a Sadie čeká nelehký úkol.

Rudá pyramida je první díl z třídílné série o mladých sourozencích Kaneových.
Rick Riordan je známý autor série Percy Jackson, která uchvátila mnoho mladých čtenářů. Tyto dvě série jsou si na první pohled podobné, jelikož bohové, zde hrají hlavní roli.
Styl psaní autora je čtivý, svižný, napínavý a místy vtipný. Děj knihy vypráví samotní hrdinové, kteří kapitoly obohacují vtipnými poznámkami, vzpomínkami a situacemi, kterými si během svého dobrodružství prošli. Pohledy postav se střídají po dvou kapitolách.
Na první pohled se mohou zdát tito dva mladí hrdinové obyčejní. Oba jsou obdařeni mocí a kouzly. Jejich síla je tak mocná, že nad sebou občas ztrácejí kontrolu. Upadají do bezvědomí, jsou na pochybách nebo se dostávají do obtížných a smrti hrozících situací. Když se zdá, že již není cesty zpět, tak Carter se Sadie vždy naleznou způsob, jak se vyvarovat zkáze. 

Sadie je děvčátko, které žije se svými prarodiči. Léta závidí svému bratrovi neustálé cestování s otcem. Doma vede obyčejný život bez jakéhokoliv dobrodružství. 
Nastane ale zvrat a z děvčátka se stává statečná a silná dívka, na které závisí spoustu životů a rodina. Zachovat klid a vymyslet plán, jak zbavit svět od pomstychtivých a zlostných bohů, je nelehký úkol.

Carter žije s otcem. Neustále cestují z místa na místo. Otec jej vzdělává sám. Nemá žádné přátele, nechodí do školy. Každé ráno se probouzí na jiném místě.
Takový život se může zdát na první pohled plný dobrodružství a poznávání, ale Carter by byl rád alespoň pár dní na jednom místě. 
Jednou ročně na Vánoce spolu s otcem jezdí navštívit svou mladší sestřičku Sadie.
Jejich vztah není příliš pevný. Neustále se provokují a vyměňují si názory.

Dobrodružství, které zažívají jim pouta upevní. Sadie zjišťuje, že Carter neměl nikdy lehký život. Carter naopak musí dát za pravdu, že jeho sestra je statečná a chytrá. 

Egyptská mytologie a kultura jsou založeny na pravdě. Bohové, místa a postavy skutečně existovali, či je o nich zmíněno v egyptských spisech.
Čtenář je obohacen znalostmi o Egyptě, pobaven vtipnými dialogy a kniha mu nabízí čtivý a napínavý děj, který jej bude bavit od začátku až do konce. Děj je nepředvídatelný, obsahuje mnoho zvratů a nenalezne se zde kapitola, odstavec, který by byl nudný.
Rudá pyramida je velice povedený první díl série, která na svých stránkách skrývá určitě mnoho překvapení a dobrodružství, do kterého nás čtenáře, hlavní hrdinové zavedou.

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti.


Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Myslím že jsem knihu četla, ale nejsem si jistá :D Ale skvěle napsaná kniha. :D

    OdpovědětVymazat
  2. První i druhý díl série se mi moc líbil :-) ... Ale ten poslední mě trochu zklamal, uvidíme jak tebe :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno