Recenze - Procitnutí slečny Primové

Název: Procitnutí slečny Primové
Originální název: The Awakening of Miss Prim: A Novel
Autor: Natalia Sanmartin Fenollera
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2013
Vazba: vázaná
Počet stran: 370
Nakladatelství: Host
Série: -
Díl v sérii: -
Goodreads: 3.20 (566 hodnocení)









Slečna Prudencia Primová, nezávislá, distingovaná a „intenzivně otitulovaná“ žena, se nechá zlákat sugestivním inzerátem v novinách a přichází do kouzelného městečka San Ireneo de Arnois, kde nic není takové, jaké se zdá.

Slečna Primová dostane za úkol uspořádat knihovnu „muže z křesla“, inteligentního, kultivovaného a hloubavého člověka. Překvapivý životní styl obyvatel městečka napřed vzbudí v nově příchozí údiv a zmatek. Postupně však tito podivuhodní a nekonvenční lidé, především muž z křesla a děti, vystaví zkoušce její vizi světa, její předsudky, nejniternější obavy a nejhlubší přesvědčení.

Procitnutí slečny Primové je líbezný příběh o městečku, které se postavilo zády vlivům moderního světa. Je to kniha plná rozhovorů a diskuzí, zmatků a paradoxů, mužů a žen, knih, žárlivosti, lásky, květin, koláčů, a dokonce se v ní objeví i vánoční krocan. 






Fenollera pochází z Galície, vystudovala práva, žurnalistiku a ekonomii. Většinu své profesní kariéry se věnovala ekonomické žurnalistice. Nyní pracuje jako vedoucí názorové rubriky v deníku Cinco Días. Kniha Procitnutí slečny Primové (2013) je její románová prvotina, které se dostalo velkého ohlasu. Práva na knihu byla prodána například do Velké Británie, Kanady, Itálie, Německa, Francie či USA. Španělská produkční společnost Mod připravuje filmovou adaptaci románu s mezinárodním hereckým obsazením. Fenollerová je spoluautorkou scénáře.






Prudencie Primová se uchází o místo knihovnice. Společně s dětmi ve San Ireneo de Arnois. Po přijetí se Prudencie musí začlenit do místní komunity. Její zvyky se liší od moderního světa. Podaří se Prudencii zapadnout do (ne)moderní společnosti?

Procitnutí slečny Primové je prvotina španělské autorky Natalie Sanmartin Fenoller. Kniha byla již po vydání velice úspěšná. Děj knihy ve čtenáři zanechá spoustu poznatků a zážitků. Ačkoliv se čte rychle, tak to není jednohubka na jedno odpoledne. Pokaždé, když se čtenář do tohoto díla začte nachází mezi řádky něco nového. Přemýšlí nad drobnostmi, kterých si během běžného života nevšímá. Přemýšlí nad světem, životem, rodinou, životním stylem. I po druhém přečtení ve čtenáři jistě zanechá nové poznatky a pocity.

Prudencie je vzdělaná žena. Ve společnosti, do které se dostává nalézá tlaky ze všech stran a způsoby jednání ostatních jí také neusnadňují život v novém městě. Ačkoliv se naleznou ti, kterým Prudencie nedokáže být na blízku, nalézá skupinku přátel, kteří upřednostňují rodinu, lásku a přátelství. Všichni ve městě jsou vzdělaní a mají mnoho titulů. Snaží se zapomenout na moderní svět a žít si vlastním životem.
Co se týče hodnocení, ačkoliv není kniha čtení na jedno odpoledne, tak se čte velice pěkně a čtivě. Čtenář během četby přichází na jiné myšlenky a prožívá příběh mladé, vzdělané ženy Prudencie, která se rozhodla změnit svůj život. Tuto četbu ráda doporučím mladým i starším, jelikož každý si zde najde svoje.

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti. 


Moc děkuji internetovému knihkupectví Knihcentrum za poskytnutí recenzního výtisku.
 Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

  1. Zrovna čtu a děsně u toho trpím :D Prundecie mě hrozně rozčiluje, tak nevím, co z toho nakonec u mě vyleze, byla bych hrozně ráda, kdyby se mi kniha líbila, ale zatím to nevypadá nadějně....tak jsem ráda, že aspoň tobě se líbila :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na knihu se teprve chystám, ale jsem zvědavá, jak se mi bude líbit. Je na ni hodně rozdílných názorů, tak to bude opravdu zajímavé :D Super recenze :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si jí také moc ráda přečetla někdy :) Máš to moc krásně udělané ty recenze!!! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Za každý komentář moc děkuji. :)

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno