Recenze - Tetování krví: Nalezenec

Název: Nalezenec
Originální název: Monster Blood Tattoo: Foundling
Autor: D. M. Cornish
Rok vydání: 2014
Rok vydání originálu: 2006
Vazba: brožovaná
Počet stran: 358
Nakladatelství: Fragment
Série: Tetování krví
Díl v sérii: 1
Goodreads: 3.86









Polokontinent – země plná nebezpečí, nástrah, krvelačných příšer a drsných bojovníků, kteří jim musí čelit. Stane se jedním z nich i chlapec s dívčím jménem Rosamunda? 
Nalezenec vyrůstající v útulku je díky svému jménu terčem posměchu svých vrstevníků. Sní o tom, že se stane námořníkem, ale je vybrán pro úplně jiné povolání. Má se stát císařským lampářem. Vydává se na dobrodružnou cestu do Železné bašty, lampářské pevnosti, kde má podstoupit výcvik. Během putování divokou krajinou poznává Evropu, věhlasnou fulgarku, která právě v souboji s nebezpečnými netvory ztratila svého pomocníka. Stane se Rosamunda jejím pobočníkem, nebo se přece jen rozhodne vydat na dráhu lampáře? Jaká bude jeho volba?








DM Cornish je fantasy autor a ilustrátor z Adelaide, jižní Austrálie.
Narodil se v době, kdy viděl první Star Wars film, to mu bylo 5let. Díky nim si uvědomit, že mimo jeho vlastní světy jsou možná další a nedokázal ani dojíst svůj popcorn. Zkušenosti s C.S. Lewis a později J.R.R. Tolkienem, ho zcela přesvědčili, že existují jiné světy a že spisovatelé měli klíč od těchto světů. V jedenácti vyrobil svou první knihu, nazvanou "Útok z Marsu." 
Studoval ilustraci na University of South Australia. Během příštích deseti let naplnil 23 časopisů jeho obrázky, definicemi, nápady a historií svého světa, Half-Continent.
V roce 2003 se náhodou setkal s vydavatelem, který mu dal příležitost, aby dopracoval tyto myšlenky dále.


Děj knihy se odehrává v místě s názvem Polokontinent, kde se nachází mnoho nestvůr a příšer. Hlavní hrdinou knihy je chlapec jménem Rosamunda. Jeho jménu se často všichni posmívali, a tak byl Rosamunda středem výsměchu a ponižování ostatních dětí. 
Jeho sen byl stát se námořníkem, ale jednoho dne navštíví sirotčinec, který Rosamunda obývá, muž, který jej odvádí pryč na cestu, aby se stal Lampářem. 


Kniha Nalezenec je druhé vydání knihy Začátek cesty, která byla natolik úspěšná, že se nakladatelství Fragment rozhodlo pro druhé vydání série. 
Kniha zaujme čtenáře především svou krásně propracovanou obálkou, která je velice pěkně zpracovaná a pomáhá čtenáři nakouknout do světa, který Nalezenec nabízí. 
Hradby a výrazný nadpis činí obálku velice příjemnou na pohled a láká čtenáře k přečtení knihy. 

Nalezenec je směskou hororového příběhu s promyšleným světem, jehož fantazie nezná meze. Svět autor naprosto úžasně vykreslil, společně s nestvůrami, kterých je zde nespočet a každá je něčím výjimečná. 
Zadní část knihy obsahuje slovník slov, které vysvětlují pojmy, které se v knize nachází. Jsou velice podrobně, ale výstižně popsané, aby byl čtenář seznámen se všemi otázkami, které si během četby pokládá.

Cornish napsal velice čtivou a hororovou knihu, která obsahuje mapy fantasy světa, které jsou krásně zpracované a čtenář si tak lépe představí svět, do kterého jej čtenář zavedl. Vyskytují se zde i obrázky postav, které jsou také velice pěkně provedené. 
Celkově je kniha jak pro mladší, tak i pro starší čtenáře, kteří mají oblibu v fantasy četbě. Každý si zde nalezne své a rozhodně tato kniha získá mnoho čtenářů, kteří se k ní jednou rádi vrátí. 

Knihu hodnotím čtyřmi hvězdičkami z pěti. 


Moc děkuji nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.
  Knihu si můžete zakoupit ZDE.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Recenze - Bez tebe to není léto

Recenze - Chladné ostří

Recenze - Říkej mi princezno